Thailand tambah dua kereta api ke Padang Besar

Published 3 months ago on 15 August 2022 | Author TIN Media
BANGKOK:

Thailand menambah dua kereta api baharu yang beroperasi dari Bangkok ke sempadan Malaysia di Padang Besar, Perlis, sekali gus menjadi berita baik untuk kedua-dua negara. 

Kereta api baharu itu akan membawa rakyat Thailand dan golongan ekspatriat ke sempadan Malaysia serta mempromosikan pelancongan dan menarik pelancong ke selatan negara. 

Pengarah Pusat Perhubungan Awam SRT berkata, pihak kerajaan berharap dapat menggalakkan rakyat Malaysia melancong ke Thailand sejak sempadan Thailand-Malaysia dibuka khususnya apabila Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 dilonggarkan. 

“Perkhidmatan baharu dari Bangkok ke Padang Besar menjalankan Kereta Api Ekspres 45 dari utara ke selatan dan Kereta Api Ekspres 46 dari selatan ke utara. 

“Sebuah kereta api bertolak dari Bangkok pada pukul 3.10 petang dan tiba keesokan harinya, pukul 9.50 pagi. Gerabak lain bertolak dari Padang Besar pada pukul 5.06 petang dan tiba keesokan harinya, pukul 12.45 tengah hari.

Perlu diingatkan semua perjalanan kereta api adalah mengikut waktu Thailand dan perbezaan masa adalah satu jam apabila anda melintasi sempadan.